← Cloudflare Version Management / version-management / how-to
Správa prostředí
Prostředí slouží k testování různých verzí konfigurací vaší zóny.
Vytvořit prostředí
Jakmile povolit Version Management, Cloudflare automaticky vytvoří:
- Version Zero, představte si to jako konfiguraci vaší aktuální zóny. Jakmile jsou vytvořena výchozí prostředí, automaticky se do nich nasadí Version Zero, což zaručuje, že nedojde k žádnému výpadku vašeho živého provozu. Tato verze je navíc trvale upravitelná. Pokud se rozhodnete funkci Zone Versioning vypnout, Version Zero se opět stane vaší zónou.
- Globální konfigurace, zde najdete všechna nastavení, která Version Management nepodporuje.
Na stránce Environments můžete vytvořit výchozí prostředí pro Produkce, Staging, a Vývoj.
V závislosti na potřebách vaší organizace může být nutné vytvořit další prostředí pro testování a nasazování změn.
Vytvoření nového prostředí:
-
V dashboardu Cloudflare přejděte na Domovská stránka účtu stránku a vyberte svůj účet a zónu.
Přejděte na Domovská stránka účtu ↗ -
Přejděte na Správa verzí.
-
Přejděte na Prostředí.
-
Vyberte Vytvořit prostředí.
-
Uveďte následující informace:
- Název prostředí: Jedinečný popisný název prostředí.
- Filtr provozu: Omezuje, které požadavky se do tohoto prostředí odesílají.
- Počáteční pozice: Určuje, kde se toto prostředí nachází ve vašem procesu testování.
- Vyberte Vytvořit.
Upravit prostředí
Úprava prostředí:
-
V dashboardu Cloudflare přejděte na Domovská stránka účtu stránku a vyberte svůj účet a zónu.
Přejděte na Domovská stránka účtu ↗ -
Přejděte na Správa verzí.
-
Vyberte Prostředí.
-
V konkrétním prostředí vyberte Úprava.
-
Proveďte všechny potřebné změny.
-
Vyberte Save.
Změna verze prostředí
Aby nedošlo k nechtěným změnám, verzi prostředí lze aktualizovat pouze procesem Povýšení nebo Vrátit zpět.
Více informací o toku verzí a prostředí najdete v Jak to funguje.
Povýšení verze
Povýšení přesune verzi z prostředí s nižší úrovní do nejbližšího vyššího prostředí.
Chcete-li povýšit verzi:
-
Přihlaste se do dashboardu Cloudflare.
Přejděte na Domovská stránka účtu ↗ -
Vyberte svůj účet a zónu.
-
Přejděte na Správa verzí.
-
Vyberte Prostředí.
-
V prostředí, ve kterém jste verzi testovali, vyberte Povýšit. Tato možnost bude k dispozici pouze v případě, že prostředí s nižší prioritou má jinou verzi než prostředí s vyšší prioritou.
Povýšením verze do prostředí jen pro čtení se tato verze stane trvale jen pro čtení.
Vrácení verze zpět
Vrácením verze zpět vrátíte prostředí na předchozí verzi, která mu byla přiřazena.
Vrácení verze zpět:
-
V dashboardu Cloudflare přejděte na Domovská stránka účtu stránku a vyberte svůj účet a zónu.
Přejděte na Domovská stránka účtu ↗ -
Přejděte na Správa verzí.
-
Vyberte Prostředí.
-
V konkrétním prostředí vyberte Vrátit zpět.
Odstranění prostředí
Odstranění prostředí:
-
V dashboardu Cloudflare přejděte na Domovská stránka účtu stránku a vyberte svůj účet a zónu.
Přejděte na Domovská stránka účtu ↗ -
Přejděte na Správa verzí.
-
Vyberte Prostředí.
-
V konkrétním prostředí vyberte Úprava.
-
Vyberte Odstranit prostředí.